Przepis na bułeczki z kajmakiem i orzechami


bułeczki z kajmakiem i orzechami1

 Przepis na drożdżówki z kajmakiem i orzechami

 
Taki szybki post na bloga z przepisem na bułeczki z masą kajmakową. W sobotę siedziałam przed telewizorem i naszła mnie ochota na coś słodkiego! W szafkach pusto zabrakło czegoś na awaryjną chwilę. Wtedy postanowiłam coś upiec zapraszam na przepis.

Przepis na drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z kajmakiem i orzechami włoskimi. Pyszka! Najlepiej je jeść zaraz po upieczeniu, niebo w gębie! 
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 puszki masy kajmakowej (moja z Biedronki)
1/3 szklanki oleju
1 paczka suchych drożdży
1-2 łyżki cukru
3 duże łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
2 całe jajka
pół paczki 70-100 gram orzechy włoskie
szczypta soli
Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Następnie należy dodać pozostałe składniki jajka, jogurt (zamiennie śmietanę), olej, cukier i sól. Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na kilkadziesiąt minut w ciepłe miejsce. 

Gdy już mamy przygotowane ciasto, rozwałkowujemy je dość cienko, wykładamy połowę puszki masy kajmakowej (ilość masy można dostosować do swoich potrzeb). Na masę wysypujemy drobno potłuczone młotkiem orzechy włoskie. Zawijamy ciasto w rulon i tniemy na kawałki, można użyć noża, lub nitki. Grubość bułek także zależy od Was, ja nie chciałam żeby mi się one rozpadały w ręku więc upiekłam nieco grubsze.
Gotowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe z pieca! Piec 15 minut w 180 stopniach. Smacznego! 

Pozdrawiam Agnieszka.

Komentarze

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *