Zapiekanka pasterska (Shepherd's Pie)
Zapiekanka polecam serdecznie. Danie z kuchni angielskiej
Cottage pie (zapiekanka wiejska) – zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z puree ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mięsa mielonego wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu choć istotę stanowi właśnie warstwa ziemniaków ze spieczona skórką.
Podobna jest shepherd's pie (zapiekanka pasterska), do przyrządzania której zamiast mięsa wołowego używa się jagnięciny.
o, to mi wygląda na dobrą potrawę dla mojego męża, muszę wypróbować! Te przypieczone puree tak smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńTo najlepsza część zapiekanki. Mniam.
Usuńjuz kiedys o niej słysząłm musze zrobić ;)
OdpowiedzUsuńooo my to zrobiliśmy 2 tyg temu! Wystarczyło na prawie cały tydzień, bo mój facet miał fazę na krojenie warzyw :P i wyszła jakaś obłędna ilość.
OdpowiedzUsuńU mnie też starczyło na dwa obiady:)
UsuńPyszności, trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńFajne zdjęcia super wpis
! Zapraszam: http://blogmanekineko.blogspot.com/
Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo
_manekineko_
blogmanekineko.blogspot.com
Bardzo lubię taie zapiekanki...mniamm..pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńJa też... Pozdrawiam.
Usuńomg, pychotka <3
OdpowiedzUsuńFajny przepis, nie wiedziałem o takim cieście. Rewelacyjnie Ci wyszło! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń